Tuesday, November 30, 2010

1 DECEMBRIE ZIUA NATIONALA A ROMANIEI

       Anul 1918 reprezinta în istoria poporului român anultriumfului idealului national, anul încununarii victorioase a lungului sir de lupte si sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. Acest proces istoric, desfasurat pe întreg spatiul de locuire românesc, a înregistrat puternice seisme în 1784, 1821, 1848-1849, ca si evenimente cardinale cum ar fi unirea Moldovei si Munteniei în 1859, proclamarea independentei absolute a tarii de sub dominatia otomana, consfintita pe câmpul de lupta de armata româna în razboiul din 1877-1878, precum si adunarile reprezentative, democratic alese ale românilor din teritoriile aflate sub stapânirea straina de la Chisinau, Cernauti si Alba Iulia din 1918.Aceste memorabile momente din 1918 au facut ca jertfa ostasilor români în primul razboi mondial sa nu fi fost zadarnica. Ceea ce la 1600 – prin fapta Viteazului – fusese doar o clipa de vis, la 1 Decembrie 1918devenea cea mai miraculoasa realizare a acestui popor.
          “În aceasta zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care-l asteptam de veacuri, pentru care am trait întreaga noastra viata nationala, pentru care am muncit si am scris, am luptat si am gândit. A sosit ceasul în care cerem si noi lumii dreptul de a trai pentru noi, dreptul de a nu da nimanui ca robi rodul ostenelilor noastre”.

Thursday, November 18, 2010

„Şcoala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent”


„Am schimbat tot mobilierul vechi din sălile de clasă. Toate sunt paluxate. Sălile de la şcoala şi grădiniţa din Apateu au fost zugrăvite, după ce, în primăvară, au fost montate geamuri şi uşi termopan”, ne declară directorul Şcolii din Nojorid, prof. Mihai Pop.
 Noul director nu doreşte să se împăneze cu realizările altora, le recunoaşte şi le apreciază, iar noi le-am consemnat anterior, dar nici dumnealui nu e nou în şcoala pe care o „păstoreşte”, unde lucrează din 1980, ca profesor de istorie.
În cadrul şcolii cu personalitate juridică din Nojorid funcţionează cele trei şcoli şi grădiniţe, din Livada, Apateu şi Nojorid, cu 250 de elevi şi circa 100 de preşcolari.
În Apateul Nojoridului nu am fost niciodată, în Apateul din Ungaria am ajuns la finele anului şcolar trecut. Prin urmare, am insistat să vizităm şcoala şi grădiniţa din Apateu, care funcţionează în acelaşi local, situat vizavi de biserică.
Încă de la poartă am fost luaţi în primire de femeia de serviciu (Domnica Sas) şi o vecină de şcoală, Floare Lup, ambele vorbăreţe şi bucuroase de oaspeţi.
„Numai ce aţi ajuns şi la noi, în „oraşul fără gânduri, uitat de lume”, cum îi spun consătenii noştri, satului Apateu, pe unde nu calcă multă lume şi unde nu se întâmplă nimic”. Cu aceste vorbe de duh suntem întâmpinaţi de femeia de serviciu, iar vecina ne avertizează: „Şcoala din Apateu nu a arătat niciodată ca în prezent, aşa aranjată şi zugrăvită, cu termopane ca la oraş. Şi eu am învăţat în această şcoală, în anii ’60. Eram deja în clasa a IV-a. Celelalte clase le-am prins în localul căminului cultural, ajuns amu ca vai de el!”
Aveam să aflăm apoi de la domnul director că din această toamnă, la şcoala cu patru clase simultane şi grădiniţa cu o singură grupă din Apateu au fost repartizate două surioare, Delia şi Nicoleta Pop, pe care s-a întâmplat să le cunoaştem la întoarcere la şcoala de la centru.
Proiecte, la început de drum„Noi suntem de loc din Păgaia, dar vrem să lucrăm în comuna Nojorid. Chiar am fost la domnul primar şi i-am spus că mă mut aici dacă-mi dă loc de casă, aşa cum face primarul din Sântandrei, care dă  teren în suprafaţă de 500 de metri pătraţi tinerilor care se căsătoresc. Mi-a promis că o să ridice problema în consiliul local”, ne-a spus Delia, o tânără isteaţă, cu minte ageră, un spirit practic, întreprinzător. Ea a lucrat la Şcoala din Tilecuş, iar Nicoleta, la Grădiniţa din Boianu Mare. Până se vor stabili în comună, vor face naveta cu Dacia personală (condusă de Delia).
Şi la şcoală, Delia visează să înfăptuiască multe. Rămâne să vedem cât o va ţine elanul.
Apropo de proiecte, domnul director, Mihai Pop, şi-a propus betonarea şi asfaltarea curţilor de la şcolile din Nojorid şi Livada, şi grădiniţă cu program prelungit, în ideea că va reuşi să construiască încă două săli şi o bucătărie, pe lângă localul existent sau, într-o altă variantă, un local nou pentru grădiniţă, actuala clădire devenind CDI (centru de documentare şi informare).
SURSA: www.ovidan.ro

POZE CU SCOALA
























Istoricul școlii

  • 1787-2 iulie Consiliul locotențial din  impriu înaintează Comitalului Bihor un proiect privind înființarea a 74 de școli românesti ortodoxe  printre care și încorporate îin plasa Salonta.
  • 1793-proiectat al biserici  ortodoxe privind înființarea unei scoli în Nojorid de care să aparțină si satele: Apateul roman, Pausa si Chisirid
  • 1816-proiect școlar prin care Nojorid să aparțină de Scoala Chisirid învățătorul s-a transferat la Chișirid pentru că stăpanul de pamânt ajută mai mult școala
  • Ioan  Cornel  profesor  la preparandia unită Oradea cere printr-o scrisoare Episcopiei Romane-catolice  constituirea de școli românești în Cordau, Nojorid și Calea Mare
  • 1847 locuitorii  din Nojorid au cerut stăpanului de pămant să  le construiasca o școala pentru copiii lor, asigurand că ei vor contribui la aceasta prin  muncă.
  • 1854-Cantonul Blajovici Nicolae este pomenit dascăl la școala din sat.
  • 1877-un document arată că Scoala este construita o parte din cărămizi nearse și cealaltă  din cărămizi arse, fundatia din caramizi arse ,iar acoperișul din șindrilă.
  • 1893-este ales învătător Agustin Andrei din  Lipau .
  • 1903-1908-elevii sunt împartiti în șase clase cu doi dascăli.
  • 1885-1910-activitatea școlara din Nojorid este coordonata de scaunul școlar (comitet școlar) compus din 11 membri în frunte cu Alexandru Bonzantan. Saptamanal un membru al scaunului vizita școala si verifica frecventa.
  • 1905-1908 elevii sunt împărtiti în șase clase cu 2 dascăli
  • 1930-1940-școala din Nojorid se transformă în școala de stat.
  • Dascal,director-Anzulescu Radu Vocea.
  • Dascalul director Herman Gheorghe si sotia Maria.
  • Dascal director Coroian Florin, dascal Frai Augustin.
  • 1946-1947 a luat fiintă Gradinita de copii din Nojorid.
  • 1958- a luat fiinta școala de 7 ani.
  • 1964-Prima propozitie scoala de 8 ani.
  • 1975 generalizarea invătămantului de 100 ani si in comuna Nojorid, cu prima treaptă a liceului.